Monica Cruz



Ratelpopulier of esp
Wetenschappelijk naam: Populus tremula L.
Familie: Salicaceae (Wilgenfamilie)
De wilgenfamilie (Salicaceae) is een familie van tweezaadlobbige planten. In traditionele zin telde deze familie twee à drie geslachten, waarvan voor Nederland twee geslachten belangrijk zijn: wilg (Salix) en populier (Populus). Wereldwijd zijn er circa vijfendertig soorten populieren. Een aantal populieren is inheems in Nederland (http://nl.wikipedia.org), inclusief de ratelpopulier.

Verspreiding

De soort komt voor in heel noordelijk en gematigd Europa doorgaand tot over Azië naar Japan. In het zuiden reikt het verspreidingsgebied tot in Noord-Afrika. In Europa komt ratelpopulier voor tot hoog in het gebergte, en wel tot 2000 m. In Nederland en België is deze boom zeer algemeen, alleen veel minder in de echte klei- en veenstreken. De esp is een echte lichtboom, die de concurrentie met andere bomen met een dicht bladerdek niet aan kan. In onze bossen neemt hij een ondergeschikte plaats in. Typische biotopen voor ratelpopulier zijn bosranden, hagen, struwelen en kapvlakten. Daarbij worden droge tot enigszins vochtige, zwak zure tot enige kalk bevattende plekken bij voorkeur ingenomen (http://www.floravannederland.nl). In Nederland komt de ratelpopulier onder andere voor in de Gelderse Poort, de Millingerwaard en het Roggebotzand (http://nl.wikipedia.org).

Hoogte en Groeivorm

Meestal hoge struiken of kleine bomen, maar ze kunnen toch een hoogte van 15 tot 18 m (er zijn vermeldingen tot 30 m) bereiken (http://www.floravannederland.nl). De boom heeft opgaande takken en vormt een brede kroon. Het wordt in de regel ongeveer 100 jaar oud (http://nl.wikipedia.org).

Schors

Glad en grijsgroen tot zilverachtig grijs met grote ruitvormige lenticellen. Op latere leeftijd horizontaal ruw gegroefd (http://www.floravannederland.nl). De groene kleur van de barst wijs aan tot de aanwezigheid van chlorophyl: de rattel populier is een van de weinig bomen die in staat is om te fotosyntheseren door zijn barst (http://www.treesforlife.org.uk). De twijgen zijn rond en niet behaard en de jonge twijgen zijn koperbruin en tot in mei roodachtig gekleurd. (http://nl.wikipedia.org).

Knoppen

De toegespitste, bijna kale, gele tot donkerbruine knoppen zijn iets kleverig (http://nl.wikipedia.org).

Blad

De bladeren van de ratelpopulier staan afwisselend aan de takken en zijn in omtrek ongeveer rond tot breed eirond. De bladrand is grof gegolfd tot gekarteld. De eerst gevormde bladeren aan de lange loten, en de bladeren van jeugd exemplaren kunnen een wat andere vorm hebben. Deze zijn eirond tot driehoekig, spits en hebben een gezaagde rand. De bladeren hebben een lange bladsteel, die minstens zo lang is maar meestal langer dan het eigenlijke blad, en waarmee iets bijzonders aan de hand is. De bladsteel is zijdelings sterk afgeplat en staat daarmee dwars op het vlak van het blad zelf. Daardoor kan het blad makkelijk torderen, wat ook bij ieder zuchtje wind gebeurt. Zo lijkt de boom helemaal te trillen, het ratelen is het geluid wat al die bewegende bladeren samen maken (http://www.floravannederland.nl). Vandaar de uitdrukking: trillen als een espenblaad. In de herfst kleuren de bladeren goudgeel tot oranjerood.

Voortplanting

Seksuele:
De bloeiwijze van deze “peppel” bestaat uit een katje, waarbij de katjes gescheiden mannelijk dan wel vrouwelijk zijn. De boom is dan ook strikt tweehuizig, dat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke individuen zijn. Deze hangende katjes zijn op doorsnee rond en ongeveer 5 tot 8 cm lang. Iedere bloem heeft een handvormige schub, de schubben zijn lang gewimperd, waardoor de katjes er uit zien als wollige staarten. De mannelijke bloemen dragen ongeveer 10 (5-12) meeldraden. De vrouwelijke bloemen hebben een vruchtbeginsel met twee stempels die ieder weer in tweeën gesplitst zijn (http://www.floravannederland.nl). De mannelijke katjes hebben lange grijze haren en de vrouwelijke katjes zijn groenachtig. De mannelijke bloemkatten vallen spoedig af na het loslaten van het stuifmeel, dat vervolgens door de wind wordt verspreid (http://nl.wikipedia.org). Bloeiperiode: Maart-April.
Na de bestuiving ontwikkelen de vruchtbeginsels tot een verzameling kapsel-vruchten. Ieder, van het grote aantal zaden, draagt een aantal wollige haren. Deze later pluizige zaden, worden verspreid door de wind (http://www.floravannederland.nl).
Aseksuele:
Iedere afzonderlijke boom kan worteluitlopers maken, waaruit een heel bosje van bomen kan ontstaan, klonen van mannelijke dan wel vrouwelijke exemplaren die lang met elkaar verbonden blijven (http://www.floravannederland.nl).

Ecologische relaties


In vergelijking tot andere soorten, zoals de grove den of de berk, heeft de ratelpopulier weinig mycorrhiza associaties met schimmels: negen soorten maar. Een van deze, Leccinum aurantiacum, bestaat alleen in associatie met de ratelpopulier. De grond vegetatie waar deze boom groeit is gekenmerkt door verschillende gras soorten en de adelaarsvaren (Pteridium aquilinum), hoewel het ook voorkomt in gebieden waar struikhei (Calluna vulgaris) en blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) dominant zijn. Er zijn drie soorten lichenen die op P. tremula voorkomen: Collema nigrescens, Xanthoria parietina en Physcia ciliaris (http://www.treesforlife.org.uk).
Er zijn twee galmuggen, de populierenurntjesgalmug (Harmandiola globuli) en Syndiplosis petioli die alleen op P. tremula voorkomen. Er zijn 17 insecten soorten dat een associatie hebben met dode hout van de ratelpopulier, inclusief de zweefvlieg Hammerschmidtia ferruginea, een bedreigd soort, en de fliegen Ectaetia christii, Homalocephala biumbrata en Strongylopthalmya ustulata (http://www.treesforlife.org.uk).
De bladeren zijn opgegeten door edelherten, en dat is een van de factoren die de natuurlijk regeneratie van de boom tegen gaat. Het is een belangrijk soort voor spechten, die holen in de boom maken, en voor bevers die zich, voornamelijk in de winter, graag voeden met deze boom (http://www.treesforlife.org.uk).

Bijzonderheden

De oude benaming esp is verwant aan het woord aspen wat de Engelse naam voor deze boom is.
Net als bij wilgen bevat de schors van de ratelpopulier salicylzuur-achtige verbindingen. Een aftreksel van de schors wordt dan ook wel toegepast als pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend middel.
Als een windbestuiver, en daarmee een veel pollen producerende soort, komt veel pollen in de lucht. Toch kennen populieren weinig allergene reacties. Mogelijk geven ze slechts een licht probleem bij personen met hooikoorts problemen (http://www.floravannederland.nl).
Gebruik
Het hout van populieren wordt sinds eeuwen als bouwhout gebruikt voor gebinten van boerderijen, binnendeuren of kozijnen, als vloerhout, voor de binnenbetimmering van spoorwegwagons. Populierenhout ontvlamt niet gauw. Het wordt nog steeds gebruikt in de klompenindustrie. Bijzondere eigenschappen zijn: een lichte kleur, goed te schillen, te drogen en te lijmen. Tegenwoordig gaan grote hoeveelheden populieren naar de paletten - kistenproductie en de papierfabricage. Verder worden van populierenhout meubels, lucifers, houten keukengerei en speelgoed gemaakt.
Vroeger werd populierenblad gebruikt om er groene en gele kleurstof van te maken. Gedroogd kan het blad als wintervoer voor geiten dienen.
De knoppen bevatten hars en proptosis, waarvan geneesmiddelen, zalf en tinctuur gemaakt kan worden.
De Kelten gebruikten het zachte, maar taaie, witte hout van de populier voor het vervaardigen van schilden (http://www.stemderbomen.nl).
Volksgebruik
In de Middeleeuwen geloofde men dat heksen de toverkracht van populieren gebruikten om heksenzalf te maken en dat zij in de kruinen van deze bomen zouden vergaderen. Meisjes boorden gaatjes in de stam van populieren waarin ze haar van zichzelf stopten in de hoop dat het daardoor sneller zou gaan groeien.
In Frankrijk plantte men een populier bij de geboorte van een dochter. Wanneer het meisje ging trouwen werd hij gekapt. De opbrengst van het hout diende als huwelijksgift.
Een blad van de esp onder de tong garandeerde welsprekendheid.
Als populieren in het najaar eerst het blad in de top verliezen, wordt het een milde winter. Verliest hij eerst het onderste blad, dan hebben we een strenge winter te verwachten.
Vroeger werd de ratelpopulier wel geplant naast de bruidssuite van hotels. Het rustgevende geluid van de bladeren zou het jonge paar goed doen.
Volgens een legende was het kruis van Christus gemaakt van ratelpopulierenhout. Sindsdien trillen de bladeren van deze boom ter herinnering aan het vreselijke gebeuren van de kruisiging (http://http://www.stemderbomen.nl).