Edith Otten



DE MAAN

De beweging van de maan rond de aarde:
De maan is de natuurlijke satelliet van de aarde. De Maan is rond, al lijkt het alsof ze steeds van vorm verandert. De Maan geeft zelf geen licht, maar weerkaatst het licht van de Zon. Doordat de Maan continu onderweg is, verandert zij steeds van plaats ten opzichte van de Zon en van de Aarde. Het deel van de Maan, dat het Zonlicht opvangt en spiegelt, kunnen we zien. Eerst is dat het rechter deel van de Maan, dan de hele Maan en vervolgens het linkerdeel van de Maan.

Maan feiten:
De maan is 80 keer kleiner dan de aarde.
Gemiddelde afstand tot de Aarde: 384.404 km
Diameter: 3.476 km
Oppervlakte temperatuur: +204°C tot -205°C
Omlooptijd: 27,322 dagen (29,531 dag fase cyclus)
Aantrekkende zwaartekracht Aarde-Maan: 1,98 x 1020 N (2,23 x 1016 ton)
straal : 1738 km (meer dan 3,5 keer kleiner)
gemiddelde afstand aarde – maan : 384.000 km

Doordat de Maan continu onderweg is, verandert zij steeds van plaats ten opzichte van de Zon en van de Aarde. Het deel van de Maan, dat het Zonlicht opvangt en spiegelt, kunnen we zien. Eerst is dat het rechter deel van de Maan, dan de hele Maan en vervolgens het linkerdeel van de Maan. Deze cyclus van de Maan noemen we de schijngestalten van de Maan of de Maanfasen.

De Maan is de onafscheidelijke reisgenoot van de Aarde. Eén maancyclus duurt ruim 29 dagen; dit is de tijd die de Maan nodig heeft om één ronde om de Aarde af te legggen.

Tijdens haar reis om de Aarde, maakt de Maan nog een kleine draaiende beweging, dat altijd dezelfde kant van de Maan naar de Aarde gekeerd blijft. We zien dus altijd hetzelfde 'gezicht' van de Maan.

Door haar geringe massa is haar aantrekkingskracht onvoldoende om gasmoleculen vast te houden, zodat de maan geen atmosfeer van betekenis heeft. Zonder atmosfeer is elke vorm van leven zoals wij het kennen onmogelijk. Het maanoppervlak is oneffen en vertoont vele reliëfvormen. Wat wij als donkere vlekken zien, de zgn. zeeën, zijn lager gelegen zones die minder zonlicht weerkaatsen. De maanvluchten, de maanwandelingen en de meegebrachte gesteentes hebben onze kennis van de maan sterk verruimd.

De eigen bewegingen van de maan
De maan voert gelijktijdig twee bewegingen uit :
een aswenteling in tegenwijzerzin in 27 dagen, 7 uur en 44 minuten
een omwenteling om de aarde, ook in tegenwijzerzin en in 27 dagen, 7 uur en 44 minuten.

Dagelijkse schijnbare beweging om de aarde
Door de aardrotatie zien we de maan dagelijks van oost, over zuid naar west om de aarde wentelen. De aarde doet er 50 minuten extra over om weer in dezelfde positie te kunnen komen ten opzichte van de maan. Dus zullen maansopgang, culminatie en ondergang dagelijks gemiddeld ongeveer 50 minuten later plaatshebben.

Een volledige cyclus van de schijngestalten duurt 29,531 dagen. Die schijngestalten volgen uit de veranderende onderlinge stand van aarde, maan en zon.

Baan en rotatie
Afstand: Doordat de Maan een elliptische baan om de Aarde aflegt, varieert de afstand tussen Maan en Aarde. Het punt waar de Maan het verst van de Aarde afstaat (heet apogeum) (afstand Maan-Aarde 405 500 km) en het punt waar de Maan het dichtst bij de Aarde staat heet perigeum (afstand 363 345 km). Het gemiddelde is 384 450 km. Indien het volle maan is tijdens het (perigeum) (zoals op 23 juni 2013) wordt dit ook wel supermaan genoemd. In de loop van de tijd is de afstand tussen de maan en de aarde steeds groter geworden. Momenteel is de jaarlijkse toename vier centimeter per jaar.

De verschillende schijngestalten van de Maan:
De grens tussen het verlichte en het onverlichte deel van de Maan wordt terminator genoemd. Voor een waarnemer die zich op de Maan op de terminator zou bevinden, staat de Zon op de horizon en gaat onder of komt op. De terminator beweegt zich langzaam over het maanoppervlak. De terminator heeft een onregelmatig verloop vanwege het bergachtige maanoppervlak. De schaduwen van bijvoorbeeld heuvels en bergen zijn er lang, met als gevolg dat details van het maanoppervlak daar vanaf de aarde goed zichtbaar zijn; een gegeven waar de maanwaarnemers en maanfotografen onder de amateursterrenkundigen dankbaar gebruik van maken.

De Maan vertoont schijngestalten doordat gewoonlijk slechts een gedeelte van het vanaf de aarde zichtbare maanoppervlak door de Zon wordt verlicht. Deze cyclus van de maan is sinds mensenheugenis gebruikt als middel om de tijdmeting aan te relateren.

nieuwe maan
wassende maan
volle maan
afnemende maan of krimpende maan
opnieuw nieuwe maan

Maanfasen:
Nieuwe maan
Bij  het samenvallen van de aarde - maan - zon is het belichte maanoppervlak naar de zon gekeerd, dus van de aarde weg. Van op aarde kunnen we de maan maar zeer zwak waarnemen door onrechtstreekse belichting met licht dat door de aarde weerkaatst werd. Dit is nieuwe maan.

Volle maan
Bij oppositie of stand maan - aarde - zon is het belichte deel van de maan naar de aarde gekeerd. De maan verschijnt bij zonsondergang boven de horizon en blijft tot bij haar ondergang bij zonsopkomst als een volledig belichte cirkel zichtbaar: volle maan.

In de tussenliggende standen is de richting aarde-maan loodrecht op de richting aarde-zon. Van de belichte maan is slechts de helft van op de aarde als een halve cirkel zichtbaar. Bij eerste kwartier is de bolle zijde naar rechts gekeerd, bij laatste kwartier naar links. Bij eerste kwartier schijnt de maan in het eerste deel van de nacht, bij laatste kwartier tijdens het tweede deel van de nacht.

Libraties
Ook zijn de effecten van libratie (schommelingen) te zien en van de wisselende afstand van de Maan tot de Aarde.

De zichtbare kant van de Maan is 59% van het maanoppervlak, we zien dus vanaf de Aarde meer dan de helft van de Maan. Dat komt door libraties, waarvan er verschillende zijn.

Maandelijkse verticale libratie
De rotatieas van de Maan is niet helemaal loodrecht op het baanvlak maar maakt een hoek van 6,687° met de normaal.  Anders gezegd, het equatorvlak van de Maan maakt een hoek van 6,687° met het baanvlak. Gezien vanaf de Maan staat de Aarde daarom soms ten noorden en soms ten zuiden van de evenaar van de Maan. Vanaf de Aarde is daardoor beurtelings iets meer van de noordpool van de maan of iets meer van de zuidpool van de maan te zien, en ziet men een beetje over de polen van de Maan heen. Dit is de verticale libratie of het jaknikken van de Maan.

Maandelijkse horizontale libratie
De baan van de Maan is een ellips en de rotatie is eenparig. Daardoor beweegt de Maan, gezien vanaf de Aarde, ook een beetje heen en weer en zien we soms wat meer aan de oostkant en soms aan de westkant. Dit is het neeschudden van de Maan.

Dagelijkse libratie
Vanaf verschillende punten op Aarde zien we de Maan uit een andere hoek. Dat betekent dat een waarnemer in de loop van de nacht, terwijl de Aarde draait, eerst tegen de westkant en later tegen de oostkant van de Maan kijkt.

Gesynchroniseerde rotatie
De Aarde veroorzaakt ook getijdenwerking op de Maan. Door de ruim 80 keer zo grote massa van de aarde is het effect op de maan veel groter dan omgekeerd. De draaisnelheid van de Maan is hierdoor al zo sterk afgenomen dat ze ten opzichte van de aarde niet meer om haar as draait. Een volledige rotatie om haar eigen as duurt dus precies even lang als een complete omwenteling om de Aarde, een bij meer manen voorkomend fenomeen dat synchrone rotatie wordt genoemd. Praktisch betekent dit dat de Maan steeds met dezelfde kant naar de Aarde gekeerd is. Daarom spreekt men van de voorkant, het vanaf de Aarde zichtbare deel van het maanoppervlak, en de achterkant, het onzichtbare deel van de Maan. Voordat de Russische ruimtesonde Loena 3 in 1959 een kijkje aan de achterkant had genomen, was dan ook nog niet bekend hoe de achterkant van de Maan er uitzag.

Elders in het heelal wordt synchrone rotatie ook aangetroffen, bijvoorbeeld (wederzijds) tussen Pluto en zijn maan Charon. In theorie zou ook de Aarde zich uiteindelijk voortdurend met dezelfde zijde naar de Maan keren. De duur van dit proces is naar schatting echter ongeveer 50 miljard jaar, en tegen die tijd zal volgens de huidige inzichten de Aarde al lang door de Zon verzwolgen zijn.

Blauwe maan
Als er een dertiende keer in een jaar dus twee keer in dezelfde maand een volle maan optreedt, wordt de tweede volle maan een blauwe maan genoemd. Een in de 2 of 3 jaar is er een blauwe maan. Eens in de 20 jaar kent het jaar 2 blauwe manen, dus twee maanden waarin het twee keer volle maan is (We kennen maanden van 30 of 31 dagen en februari heeft 28 dagen. De maan doet er 29,5 dag over om weer vol te worden.)
Overigens was dit tot 1700 heel anders. Tot dat jaar waren knappe koppen voortdurend bezig om de tijdsrekening in harmonie te brengen met de maancyclus. Overigens is nog steeds eens in de 4 jaar een schrikkeldag nodig om dat in evenwicht te houden.

Ongeveer om de twintig jaar zijn er twee blauwe manen in een jaar. Die vallen dan in de maanden januari en maart, wanneer februari geen volle maan heeft. Voor het laatst gebeurde dit in 1999. In 2018 zal dit opnieuw het geval zijn.

In principe heeft ieder seizoen drie volle manen. Als er in een seizoen vier volle manen vallen, dan is de naam voor de laatste van de vier al vergeven en wordt de derde volle maan aangeduid als blauwe maan. Deze blauwe manen vallen altijd rond de 21e van de maand februari, mei, augustus of november, en zijn dus heel andere dan de tweede volle maan in één kalendermaand.

Blauwe maan is niet echt blauw
Een blauwe maan is dus niet iets bijzonders, maar gewoon het gevolg van een aantal zaken die we hebben afgesproken over tijd en de stand van de maan en de sterren. Als onze maanden 60 dagen hadden, waren er elke maand zomaar 2 blauwe manen. In oude culturen waar de tijd heel anders is verdeeld, bestaat het begrip blauwe maan dan ook helemaal niet. Mensen die op oudejaarsavond 2009 voortdurend naar de hemel hebben staan kijken omdat ze op zoek waren naar die blauwe maan hebben dat ook vergeefs gedaan. De maan is dus niet echt blauw, maar heeft dezelfde kleur als altijd.

Waar komt de naam blauwe maan vandaan?
Waar de naam blauwe maan vandaan komt is en blijft raadselachtig. Er is een hypothese dat Schotse sterrenkundigen in de jaren vijftig van de vorige eeuw een tweede volle maan hebben gezien die wel blauw was. De andere kleur zou zijn gekomen door bosbranden in Noord-Amerika die de atmosfeer hadden vervuild. Een andere verklaring zegt dat astronomen in de zestiende eeuw de tweede Maan al hadden ontdekt en dat de naam 'Valse Maan' of 'Belewe Moon' noemden. Belewe (betrayed) Moon werd Blue Moon, Blauwe Maan.

Once in a blue moon
In het Engels is een gezegde dat luidt: “Once in a blue moon”. Dit betekent zelden of heel af en toe. Wellicht heeft deze uitspraak ook te maken met de blauwe maan. Of de Nederlandse blauwe maandag ook banden heeft met de blauwe maan is twijfelachtig. Dit betekent namelijk meer dat iemand ergens maar heel kort bij is. Blauwe maan duurt ook maar kort, maar de blauwe maandag duidt toch vaak meer op het gedrag van iemand dan op de periode zelf.

Meer blauwe manen tijdens de jaarwisseling
Dat de blauwe maan tijdens de jaarwisseling van 2009 op 2010 heeft plaatsgevonden is vrij bijzonder. Sterrenkundigen hebben uitgerekend dat dit pas weer in 2028 het geval zal zijn.

Wanneer is er weer een blauwe maan?
In juli 2015

Oppervlak
Inslagkraters
Het grootste deel van het maanoppervlak is bedekt met inslagkraters. De meeste hiervan zijn gelegen in de zogenaamde hooglanden van de Maan. Deze kraters stammen uit de tijd van het grote oerbombardement, waarin restanten van het ontstaan van het Zonnestelsel op de planeten en hun manen terecht kwamen. Slechts een minderheid van de kraters, zoals Copernicus en Tycho, is van recentere datum. Het ontbreken van een atmosfeer op de Maan laat toe dat de kraters na 4 miljard jaar er meestal nog 'vers' uitzien.

Vulkanisme
Enkele grotere (en vooral diepere) inslagstructuren zijn later tijdens een van de vulkanische perioden van de Maan opgevuld geraakt, waardoor de donkere maria (enkelvoud: mare) ontstonden. Dit zijn dus in feite enorme vulkanische vlakten en geen zeeën zoals men vroeger dacht. Men treft vulkanische en tektonische vormen als flows, rillen en mareruggen aan.

Water
De NASA maakte op 13 november 2009 bekend dat de satelliet LCROSS water op de Maan ontdekt heeft. Door de geplande neerstorting van LCROSS op het maanoppervlak kwam een hele stofwolk vrij. Deze werd nauwkeurig geanalyseerd en er bleek meer dan 100 liter water (ijs) in te zitten. Men schat de hoeveelheid water op de maan op ongeveer 1 liter per kubieke meter maangrond en -stof.

Ontstaan
De gangbare theorie is dat de Maan is ontstaan doordat de Aarde botste met Theia, een planeet van ongeveer de grootte van Mars. De impact zou dusdanige energie hebben opgewekt, dat door de hitte zowel de Aarde als deze planeet bijna onmiddellijk in gesmolten toestand overgingen. Theia zou hierbij volledig vernietigd zijn en versmolten met de aardmaterie, waarvan een dikke brok vloeibare lava door de kinetische energie zou weggeslingerd zijn te midden van een spiraalstaart van dergelijke vloeibare massa (mogelijk is dit de oorsprong van de planetoïdengordel voorbij Mars). Die enorme brok vloeibare materie trok samen als een gigantische druppel, die nog meer van de omringende spiraalmassa tot zich nam en geleidelijk stolde tot de vorm van de Maan. Deze theorie vindt bevestiging in de samenstelling van de gesteenten op de Maan, die ongeveer dezelfde is als die van de aardkorst. Volgens nader onderzoek aan isotopen in maangesteenten gebeurde dit 4,527 miljard jaar geleden, dus slechts dertig tot vijftig miljoen jaar na het ontstaan van het Zonnestelsel, en nog lang voor er oceanen waren op Aarde. Men beschikt over maangesteenten door de bemande Amerikaanse Apollo 11, 12, 14, 15, 16 en 17; door de onbemande Russische Loena 16, 20 en 24, en door van de Maan afkomstige meteorieten die gevonden zijn op Antarctica.

Maansverduistering
Een maansverduistering doet zich voor wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan (met de aarde in het midden). Normaal weerkaatst de maan het licht van de zon naar de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde in de weg en ontvangt de maan geen zonlicht: de maan bevindt zich in de schaduw van de aarde en wordt dus donker.

Tijdens een maansverduistering wordt de maan nooit helemaal donker. Via de aardatmosfeer bereikt er nog wat indirect zonlicht de maan. Dit zonlicht straalt door de aardatmosfeer en heeft dus een rode kleur, net als de zon en de maan als ze laag aan de horizon staan. Hierdoor ziet de maan tijdens een maansverduistering wat roodachtig. Echter is dit alleen tijdens een totale maansverduistering waar te nemen, doordat bij een gedeeltelijke maansverduistering het verlichte deel van de maan de hemel nog te veel verlicht.

Maansverduisteringen doen zich alleen voor tijdens volle maan, wanneer de maan tegenover de zon staat. Er doet zich echter niet tijdens elke volle maan een verduistering voor, doordat de baan van de maan ongeveer 5,1° helt ten opzichte van de ecliptica (het vlak waarin de aarde rond de zon draait).

In tegenstelling tot zonsverduisteringen, die in een klein gebied van de aarde te zien zijn, zijn maansverduisteringen waarneembaar vanaf elke plek waarvan men de maan kan waarnemen. Dit is op aarde, bij volle maan, dus vrijwel overal waar het nacht is. De verduistering vindt immers plaats op de maan zelf, die geen direct zonlicht ontvangt.

Tijdens een maansverduistering op aarde doet zich op de maan een zonsverduistering voor: de aarde staat voor de zon. Dit verschijnsel is nog nooit door mensen waargenomen. Maar men neemt aan dat tijdens de verduistering de zwarte schijf van de aarde zichtbaar is omringd door een felle oranjerode cirkel, doordat men het licht ziet dat door de aardatmosfeer afgebogen wordt.

Toekomstige maansverduisteringen
Tussen 2001 en 2050 vinden 116 maansverduisteringen plaats (gemiddeld 2,32 per jaar), voor bijna de helft van deze eclipsen is ten minste het maximum in de Benelux zichtbaar.

Alle maansverduisteringen tussen 2013 en 2017, en hun zichtbaarheid in de Benelux
Maximum    Type    Grootte:    Zichtbaarheid in Nederland en België
Datum    Tijd       
25 april 2013    22:08    Gedeeltelijk    0,021    Begin onzichtbaar
25 mei 2013    06:10    Bijschaduw    0,039    Onzichtbaar
19 oktober 2013    01:50    Bijschaduw    0,792    Zichtbaar
15 april 2014    09:46    Totaal    1,297    Onzichtbaar
8 oktober 2014    12:55    Totaal    1,172    Onzichtbaar
4 april 2015    14:00    Totaal    1,004    Onzichtbaar
28 september 2015    04:47    Totaal    1,281    Zichtbaar
23 maart 2016    12:47    Bijschaduw    0,800    Onzichtbaar
18 augustus 2016    11:43    Bijschaduw    0,017    Onzichtbaar
16 september 2016    20:54    Bijschaduw    0,932    Begin onzichtbaar
11 februari 2017    01:44    Bijschaduw    1,015    Zichtbaar
7 augustus 2017    20:21    Gedeeltelijk    0,252    Alleen einde zichtbaar

Totale maansverduistering op 28 september 2015
De totale maansverduistering van 28 september 2015 is de eerste totale maaneclips sinds 2011 die goed zichtbaar is in de Benelux, en de eerste sinds 2008 die er volledig zichtbaar zal zijn (bij helder weer). De totaliteit duurt bijna 73 minuten.

Tekening: Totale maansverduistering. Z=zon, A=aarde, M=maan. De maan bevindt zich hier in de kernschaduw (zwart)

De zonsverduistering
Een zonsverduistering is een voor mensen op aarde direct waarneembaar astronomisch fenomeen, waarbij het in feite niet de zon, maar een gedeelte van de aarde is dat verduisterd wordt. Een waarnemer ziet dat de zon bedekt wordt door de maan en dat een donker gebied met grote snelheid (de resultante van de baansnelheid van de maan en de draaiing van de aarde) op hem af komt. Als dat gebied (de kernschaduw) hem bereikt heeft, is de totale zonsverduistering begonnen.

Voor astronomen biedt een totale zonsverduistering een unieke kans om de corona, de lichtkrans om de zon te bestuderen. Deze bevat bijvoorbeeld vaak zichtbare zonnevlammen.

Een volledige zonsverduistering kan op dezelfde plaats op aarde hoogstens 7 minuten duren. Niet bij iedere samenvallen zal een verduistering optreden. De betrokken hemellichamen moeten ook op één rechte in de ruimte liggen. Omdat de baan van de maan een hoek maakt van 5° met de aardbaan, kan een verduistering maar optreden als de maan in de snijlijn van beide vlakken komt en als ook aan de andere voorwaarden voldaan wordt.

De getijden
Aan de kust vertoont de hoogte van het zeeniveau ten opzichte van een vast punt regelmatige schommelingen: de getijden. Het gemiddelde tijverschil bedraagt in Oostende 3,92 m. Een volledig getij duurt 12 h 25 min of twee getijden in 24 h 50 min wat overeenkomt met de duur van een schijnbare beweging van de maan om de aarde.

Getijden onder invloed van de maan
Ontstaan van een getij

De getijdenwerking vervormt de aarde, wat wrijving veroorzaakt en er daarmee voor zorgt dat de draaisnelheid van de Aarde langzaam afneemt; per eeuw neemt de gemiddelde daglengte met ruim 1,5 milliseconde toe. Om deze reden is in 1972 de schrikkelseconde ingevoerd. Zonder de getijdenwerking zou de Aarde op dit moment sneller om haar as gedraaid hebben.

Getijden
De zwaartekracht van de aarde houdt de maan in haar baan, en deze is zo krachtig dat er een stalen kabel van 850 km doorsnee nodig is om zonder te breken te voorzien in een gelijkwaardige bindende kracht. De maan oefent eenzelfde kracht uit op de aarde. De kracht op het deel van de aarde wat dicht bij de maan staat is hoger dan verder af. Daar vormt zich dus een soort ‘waterbult’, hoogtij (vloed). De andere kant van de aarde ondervindt minder aantrekkingskracht, en het water stroomt dus weg van het centrum van de aarde en van de maan en vormt daar dan hoogtij. Daartussenin moet het water laag staan (eb) zie figuur onderaan. Tijdens een baan om de aarde in ongeveer iedere 25 uur, is er twee maal eb en twee maal vloed.

Hoewel de massa van de maan veel kleiner is dan die van de zon, is haar getijdenkracht op de aarde toch groter, omdat ze zich veel dichter bij onze planeet staat.

Getijden zijn vitaal voor het leven op aarde. Getijden houden de kusten schoon, en helpen de zeestroming op gang te houden, waardoor er altijd stroming in de zeeën is. Zo blijven de zeevaart routes open en worden afvalstromen verdund. Op sommige plaatsen wordt een deel van de enorme getijdenenergie gewonnen voor de productie van elektriciteit.

Isaac Newton was degene die in de 17e eeuw met de verklaring over eb en vloed aan kwam zetten, doormiddel van zijn bedachte evenwichtsgetij, die we in eerste instantie nog steeds gebruiken om eb en vloed uit te leggen. Het evenwichtsgetij ontstaat als we aannemen dat de aarde geheel is bedekt met stilstaand water en de maan het enige hemellichaam is dat aantrekkingskracht uitoefent op de aarde. Volgens de wet van Newton is er een wederzijdse aantrekkingskracht tussen de aarde en de maan, wat er voor zorgt dat de maan in een ellipsvormige baan om de aarde beweegt en voor de vervorming van het waterverschil zorgt.

Door de aantrekkingskracht van de maan, vormt het water aan de maankant van de aarde een bult, aan de andere kant ontstaat er nog zo’n bult. Hierdoor heb je, als de aarde een maal ronddraait per etmaal twee keer hoogwater en na hoogwater (vloed) krijgen we natuurlijk weer laagwater (eb) dus hebben we ook twee keer laagwater per etmaal! Als je op een onbewolkte nacht (of dag, maar dan kun je de maan niet zien) op het strand gaat staan en naar de maan kijkt en hij staat op zijn hoogste punt dan is het als het goed is hoogwater.

De waterbult aan de ene kant van de aarde is makkelijk te verklaren, omdat daar de maan aantrekkingskracht uitoefent op de aarde, en zo het water een beetje naar de maan wordt toegetrokken, maar hoe zit het aan de andere kant van de aarde waar het ook op dat moment een waterbult ontstaat?

De maan en de aarde draaien samen om een punt, doordat de maan en de aarde niet even zwaar zijn draaien ze niet samen om dat punt. De aarde is zelfs zoveel zwaarder dan de maan, dat het draaipunt zich in de aarde bevindt. Doordat de maan en de aarde samen om dit gemeenschappelijke punt bewegen verplaatst de aarde zich een klein beetje. Het punt op de aarde dat het verst van de maan verwijderd is rond het gemeenschappelijke draaipunt, heeft de grootste snelheid, waardoor het water op aarde op die plek met de grootste kracht naar buiten wordt geslingerd, ook wel centrifugale kracht genoemd.

Hierdoor hebben we per etmaal dus twee keer hoog water, afgewisseld door twee keer laagwater en spreken we van een:

Dubbeldaags getij
Als je elke dag op het zelfde tijdstip op de zelfde plaats staat op het strand, zal het opvallen dat elke dag eb en vloed ongeveer 50 minuten later komt, dit komt door de wijze waarop de aarde, de maan en de zon zich bewegen. De maan draai in een maand in een ellipsvormige baan om de aarde, na 27,32 dagen heeft de maan, gezien vanuit een ver punt in het heelal haar omloop voltooid. Deze omloop wordt de tropische maansmaand genoemd.

De aarde draait in de zelfde richting als de maan, maar na een dag, is de maan 13° opgeschoven, ten opzichte van het punt op de aarde waar het de vorige dag rond dat tijdstip hoogwater was. De aarde doet er dik 50 minuten over om dit in te halen en er voor te zorgen dat het op dat punt weer

De aarde draait, vanuit een ver punt geobserveerd, in 23 uur en 56minuten om haar as. Na deze omwenteling bevindt de maan zich niet in dezelfde positie ten opzichte van het uitgangspunt op de aarde. De maan loopt voor op de aarde. Per dag is de maan ongeveer 13 graden verder gedraaid, want hij doet 27,32 dag over 360 graden. Over die 360 graden doet de aarde 23 uur en 56 minuten, de aarde draait dus met ongeveer 15 graden per uur om haar as. De aarde moet dus een dikke 50 minuten doordraaien om in dezelfde positie ten opzichte van de maan te belanden. Pas na 24 uur en 50 minuten is die uitgangspositie weer bereikt. Dit wordt maansdag genoemd.

Aangezien we uitgaan van een dag die 24 uur duurt, wordt het tijdstip van hoogwater elke dag gemiddeld 50 minuten later. Elk hoogwater is dus ongeveer 12 uur en 25 minuten later dan het vorige. Het getij dat door de maan wordt veroorzaakt, noemt men het maansgetij.

De maan is niet het enige hemellichaam dat kracht uitoefent op de aarde, ook de zon oefent kracht uit op de aarde, alleen is dat veel minder. De zon is wel 27 miljoen keer zwaarder, maar de zon staat wel 389 keer zover weg van de aarde, daardoor in de aantrekkingskracht minder, dan die van de maan. De aarde draai in precies 23 uur en 56 minuten een keer om haar as, ze moet dan dus nog 4 minuten doordraaien om weer op dezelfde positie te komen als de vorige dag, de afstand die de aarde opschuift ten opzichte van de zon is ongeveer 1° per dag. Een complete baan van 360 graden van de aarde om de zon wordt in 365,25 dagen voltooid, dit wordt het tropisch jaar genoemd. Een middelbare zonne dag is een dag van 24 uur, zoals wij die gebruiken en niet die van 23 uur en 56 minuten.

In 1953 werd Nederland geteisterd door een watersnoodramp, door de combinatie van stormvloed en een springvloed konden de dijken het water niet meer tegen houden. Met springvloed is het verschil in getij extra groot, dit wordt veroorzaakt, omdat de zon en de maan in elkaars verlengde staan en zij hun krachten dus samenbundelen, waardoor er met extra kracht aan het water trekken, waardoor hoogwater extra hoog wordt en laagwater extra laag.

Doodtij zit daar precies tussen in. Als de zon en de maan elkaar juist tegen werken hebben we doodtij. Dit komt doordat de zon als het ware haaks op de maan staat en de maan kracht uitoefent op de aarde en de zon daar tegenwerkende kracht aan toevoegt. Als zij een hoek van 900 vormen, heffen hun zwaartekrachten elkaar deels op, wat doodtij tot gevolg heeft

(Tekening)
De eerste aarde is het maansgetij, de tweede aarde is met springvloed en het derde plaatje als de zon en de maan tegenwerkende krachten uitoefenen op de aarde: springvloed)

Springtij komt twee keer per maansmaand voor (29,53 dagen), bij volle en bij nieuwe maan. Doodtij komt meestal ongeveer 7 dagen daarna, als we een maankwartier verder zijn dus het eerste of het laatste kwartier van de maan. (Tekening)

De zon en de maan staan niet altijd precies in elkaars verlengde met volle en met nieuwe maan, omdat we anders heel vaak per jaar een zonverduistering zouden hebben of een maansverduistering!!!!!!!! Het zonsgetij, met een periode van 12 uur, haalt het maansgetij, met een periode van 12uur en 25 minuten voortdurend in. Dit zorgt ervoor dat tussen springtij en doodtij het zonsgetij een vervroegd effect heeft op het getij en juist tussen dood en springtij en vertragend

Tot nu toe zijn we uitgegaan van het evenwichtsgetij van Isaac Newton, maar hij ging uit van dat de aarde geheel bedekt was met water, maar dat is in het echt natuurlijk niet zo! Continenten, eilandjes en verschillende dieptes in de zeebodem zorgen ervoor dat over de hele wereld behalve tussen 55° en 65° zuiderbreedte, want daar is een strook water dat niet wordt onderbroken door land, het evenwichtsgetij niet op gaat. Gelukkig zijn de liggingen van continenten en stukken land heel stabiel en kunnen we zo toch enigszins een regelmaat in het getij onderscheiden en voorspellingen geven. Dit wordt het astronomische getij genoemd.

Doordat we veel land hebben op de aarde hebben we ook veel verbindingskanalen/vervoerskanalen en tig slootjes en meertjes, maar in slootjes, meertjes en kanalen kennen we geen eb en vloed, tenzij het kanaal in open verbinding ligt met de zee dan kan er aan het begin nog wel eens eb en vloed optreden, maar verder landinwaarts kan de getijgolf niet goed zijn weg meer volgen en is er dus geen eb en vloed meer. De verschillende waterstanden in kanalen wordt namelijk veroorzaakt door overvloed aan regen, smelt water of dat er teveel erosie terecht is gekomen in het kanaal, of door verschillende hoogtelichtingen dat gelijk wordt getrokken door sluizen.

Hoe lang is de maan zich al aan het verwijderen van de aarde?
Wrijving veroorzaakt door de getijden vertraagt de draaiing van de aarde, waardoor de lengte van de dag per eeuw 0.002 seconde toeneemt. Dit betekent dat de aarde hoek moment verliest. De Wet van behoud van hoekmoment stelt dat het hoekmoment dat de aarde verliest moet worden gewonnen door de maan. Daarom verwijdert de maan zich jaarlijks ca. 4 cm van de aarde, en deze verwijdering zou in het verleden groter geweest zijn. De maan had nooit dichterbij de aarde kunnen staan dan 18.400 km, het punt dat bekend staat als de Roche grens. De getijdenkrachten van de aarde (d.w.z. het resultaat van verschillende zwaartekracht effecten op verschillende delen van de maan) zouden dan de maan in stukken hebben gebroken. Zelfs als de maan zijn verwijdering van de aarde zou zijn begonnen in contact met de aarde, zou het slechts 1,37 miljard jaar hebben genomen om haar huidige positie te bereiken. [8] NB: dit is de maximaal mogelijke leeftijd van de maan, veel te jong voor evolutie (en veel jonger dan de radiometrische datering aan de hand van maangesteente) – niet de werkelijke leeftijd.
Het getijdenverschil wordt mee beïnvloed door de aantrekkingskracht van de zon. Bij volle en nieuwe maan wordt de aantrekkingskracht van de maan versterkt, zodat springtij voorkomt. Bij eerste en laatste kwartier werken beide aantrekkingskrachten elkaar tegen, zodat een doodtij ontstaat.
A. Situatie bij springtij
B. Situatie bij doodtij
Daar waar de maan over de aarde trekt is er hoogtij omdat de aantrekkingskracht daar het grootst is. Aan de tegenoverliggende meridiaan, die 180° verder ligt, is het eveneens hoogtij omdat daar de aantrekkingskracht het kleinst is en het water 'achterblijft'. Het hoogtij aan deze kant komt minder hoog dan aan de kant waar de maan staat.

Zes uur later is dezelfde plaats op aarde 90° gedraaid en krijgt die plaats laagtij, omdat het water daar weggetrokken wordt naar de twee plaatsen waar er hoogtij is.

Belang van de getijden voor mens en economie
De getijdencentrale van de Rance in Bretagne
Havens zoals Antwerpen, die wat dieper landinwaarts liggen hebben twee nadelen door de getijden.

Grote schepen kunnen alleen bij hoogwater binnenvaren.
In de riviermonding wordt het afstromende water geremd door de tegenovergestelde kracht van de vloedgolven. Daardoor bezinkt het puin dat door de rivier meegebracht wordt. Er moet voortdurend gebaggerd worden om de riviermonding bevaarbaar te houden.
Vooral bij springtij is er kans dat lagergelegen kuststreken (polders) tijdens een krachtige storm overstromen. De storm van februari 1953 in Zeeland is er een voorbeeld van.

Getijden kunnen ook als energiebron gebruikt worden. Op de Rance in Bretagne hebben de Fransen een eerste getijdecentrale gebouwd. Zij benutten hier het getijdeverschil van 13 m tussen eb en vloed om via turbines elektriciteit te produceren
De effecten van de maanfasen op het leven
Elke Maanfase is van grote invloed op al het leven op Aarde:
Nieuwe Maan : een zeer krachtig moment, een nieuw begin van groei
Wassende Maan : een periode van opnemen, groeien, inademen, krachten opbouwen om met
Volle Maan op het hoogtepunt te zijn, vol van kracht en energie.
Daarna volgt de Afnemende Maan, periode van activiteiten afmaken, uitspoelen, uitademen, loslaten, opruimen, schoonmaken en tot rust komen.
Donkere Maan is een moment van stilte, alles wat losgelaten is wordt nu verwerkt (en dit kan verwarring veroorzaken!)

De Maan 'trekt' als het ware aan het water op Aarde. Het meest zichtbaar is dit in de zeeën en oceanen met Eb en Vloed. Tijdens Volle Maan en Nieuwe Maan is deze kracht het allersterkst, het water loopt dan hoger op dan anders. Dit noemen we Springvloed. Al het water op Aarde volgt, zonder uitzondering, het ritme van de Maan. Mensen, dieren en planten bestaan voor een groot deel uit water en ontkomen niet aan deze enorme krachten.

Nieuwe Maan
Nieuwe Maan staat voor een nieuw begin en is een zeer krachtig moment, hét moment om plannen te maken of om iets nieuws te beginnen.
Nieuwe Maan versterkt de kracht van het sterrenbeeld waarin de Maan staat.
Uit onderzoek is gebleken dat zelfs de bijen ijveriger zijn met Nieuwe Maan.
Bomen die ziek zijn of niet goed groeien, kunnen herstellen als we tijdens Nieuwe Maan de top en de bovenste takken verwijderen!

Wassende Maan
Wassende Maan is een periode van opnemen, groeien en krachten opbouwen. Het lichaam is als een spons en neemt nu voedingsstoffen, geneesmiddelen, voedende of vochtbalans herstellende crèmes, geneeskrachtige kruiden etc. heel goed op.
Gewassen zaaien/planten waarvan de oogst boven de grond groeit.
Gras zaaien met Wassende Maan en dan bijvoorbeeld op
Leeuwdagen (elk zaadje ontkiemt vol kracht) of
Maagddagen (deze worteldagen worden versterkt door een Dalende Maan, die kracht aan de wortels geeft).

Volle Maan
- deze kracht kan al 2 dagen vóór Volle Maan voelbaar zijn en in afnemende mate tot 2 dagen na volle Maan duren! -

Periode vol van opgebouwde kracht, het hoogtepunt is bereikt.
De enorme kracht van Volle Maan versterkt de energie van het sterrenbeeld waarin de Maan staat.
De Maan trekt nu het hardst aan het water op Aarde, waardoor de sapstromen het hoogst zijn.
Operaties bij voorkeur NIET tijdens Volle Maan laten doen i.v.m. een verhoogde kans op nabloedingen.
Zaden ontkiemen makkelijk en groeien snel met Volle Maan.
Gewassen voor direct gebruik oogsten met Volle Maan, omdat de Maan de sapstroom in de gewassen op het hoogste punt heeft gebracht en het fruit heerlijk sappig is.
Onze gevoelens zijn sterk, er hangt ‘onrust’ in de lucht en we kunnen last hebben van slapeloosheid. Houd hier rekening mee en gun jezelf rust en ontspanning deze dagen.

Afnemende Maan
Afnemende Maan is een periode van reinigen en loslaten, zowel lichamelijk als geestelijk.
Goed moment om oude of beperkende denkbeelden los te laten.
Tijd van afronding.
Operaties kunnen het beste plaatsvinden tijdens Afnemende Maan.
Wonden genezen doorgaans beter tijdens Afnemende Maan.
Huishoudelijke klussen als schoonmaken en ramenwassen, gaan met Afnemende Maan veel beter en kosten minder moeite dan anders. De ‘Waterdagen’ (Maan-in-Vissen, -Kreeft, -Schorpioen) versterken dit effect.
De was doen tijdens Afnemende Maan en ook op ‘Waterdagen’ maakt de was schoner en de was kan met minder wasmiddel toe.
Luchten op ‘Luchtdagen’ (Maan in Tweelingen, -Weegschaal en –Waterman) met Afnemende Maan. Alle ramen en deuren open zetten en het beddengoed uit het raam hangen.
Ontharen bij Afnemende Maan, het liefst op Steenbokdagen.
Reinigende gezichtsmaskers gebruiken tijdens Afnemende Maan.
Onkruid wieden met Afnemende Maan (wortels laten makkelijker los) en dan bij voorkeur op ‘Worteldagen’ (alles wat je aan de wortels doet werkt extra krachtig).
Snoeien van planten en bomen met Afnemende Maan, omdat de sapstromen zakken, zal het gewas minder schade ondervinden van de snoei en zal het minder ‘bloeden’.
Gewassen die bewaard worden voor later gebruik, oogsten met Afnemende Maan. De sapstroom daalt en het gewas of fruit bevat minder vocht. Het is daardoor langer houdbaar en minder gevoelig voor schimmels.
Bomen gekapt met Afnemende Maan bevatten minder vocht, waardoor het hout minder snel zal gaan schimmelen.

Donkere Maan
Moment van stilte, alles wat losgelaten is wordt nu verwerkt (en dit kan behoorlijke verwarring veroorzaken …)

De cyclus van de Maanfasen is opvallend vergelijkbaar met de cyclus van Stijgende en Dalende Maan. Deze twee cycli van de Maan duren ongeveer even lang, maar ze lopen niet parallel. Ze kunnen elkaars werking wel beïnvloeden:

Wassende & Stijgende Maan versterken elkaar.
Wassende & Dalende Maan verzwakken elkaar.
Afnemende & Dalende Maan versterken elkaar.
Afnemende & Stijgende Maan verzwakken elkaar.

Maanillusie
De maanillusie is een gezichtsbedrog waarbij de maan groter lijkt naarmate deze zich dichter bij de horizon bevindt dan wanneer deze hoger aan de hemel staat. Dit gezichtsbedrog doet zich ook voor bij de zon en de sterrenbeelden.

Het mechanisme achter dit gezichtsbedrog is niet helemaal duidelijk, wel is het zo dat de aan de horizon staande maan eenvoudiger vergeleken kan worden met verafstaande objecten waarvan de grootte bekend is, zoals gebouwen of bomen. Hierdoor lijkt de maan al snel groter dan deze objecten. Als de maan hoog aan de hemel staat ontbreekt deze mogelijkheid, of wordt onbewust een dichterbij staand object als een boomtak of dakrand als vergelijking gebruikt. In alle gevallen is de schijnbare diameter van de maan ongeveer 30 boogminuten, ofwel kleiner dan een pinknagel op armlengte afstand.

Het bewijs dat het een illusie is kan ook gemakkelijk aangetoond worden met een fototoestel. Elke foto van de maan, met dezelfde camerainstellingen, levert in alle gevallen dezelfde afmetingen op.

Als laatste. ...
De geur van de Maan
De astronauten van de Apollo-maanlandingen (1969-1972) vertelden dat ook de Maan een specifieke geur afgeeft. Afgaande op de geur van het maanstof dat aan hun ruimtepakken bleef kleven, zou de Maan naar buskruit ruiken (dit maanstof kwam in aanraking met de zuurstof in de LEM en verspreidde aldus in de cabine een typische geur).