Annie Oude Avenhuis

Hazelaar (hazelnotenboom) (Corylus avellana)

Algemene kenmerken
De hazelaar is een loofboom. Het is een struikachtige boom of heester met verschillende onderstammen die elk jaar toenemen. De hazelaar als struik is veel in hakhoutbosjes aangeplant. Het hout van de hazelaar voorziet al duizenden jaren in speer- en pijlenhout. De buigzame twijgen zijn geschikt voor vlechtwerk. Nadat de struik tot de grond toe is gekapt, schieten er uit de stoof of stoel weer talloze scheuten omhoog. De hazelaar behoort tot de tweede etage of struiklaag van het bos. Hij groeit op vochtige, vaak kalkhoudende grond in loofbossen en leemachtige grond van beekdalen of bosranden. De Boomhazelaar (Corylus colurna) is de tweede echte hazelaarsoort die in Nederland voorkomt. Onderscheid is makkelijk te maken aan de hand van de habitus en door op de vruchten te letten.
Familie
Berkenfamilie: berk, els, haagbeuk en hazelaar.
Hoogte
In het wild vormt hij struikachtige bosjes van 4-6 m hoog en soms een kleine boom. Hij kan tot 12 m hoog worden en gaat pas na tien jaar vrucht dragen.
Blad
De hazelaar heeft enkelvoudige bladeren. De bladrand is dubbel gezaagd. De bladvorm is omgekeerd eirond. De nerven hebben de vorm van een veer. De bladeren zijn ruw en behaard.
Bloeiperiode
De hazelaar bloeit al in februari, lang voordat het blad uitloopt. De mannelijke katjes hangen met 1 tot 4 bij elkaar (groeien uit tot 3 à 6 cm en hun stuifmeel komt vrij in februari en maart). De mannelijke katjes zitten reeds de hele winter aan de takken. De vrouwelijke bloemen zijn klein, lijken op bladknoppen, vallen daardoor nauwelijks op en hebben karmijnrode stempels. De vruchten zijn rijp in oktober.
Vruchten
De hazelnoot is de vrucht van de hazelaar. De noot is bruin, aan de voet licht gekleurd met een harde schaal.  Hazelnoten zijn geliefd bij mens, eekhoorntjes, hazelmuizen, gaaien, spechten en boomklevers.
De hazelaar gaat pas na tien jaar vrucht dragen.
Geneeskundige waarde: tegen lever- en galblaasstoornissen, diarree.
Gebruik: hazelnoten zijn zeer smakelijk en rijk aan vitaminen en plantaardige vetten. Ze kunnen een uitstekende bak- en slaolie leveren. De olie wordt veel gebruikt in parfums en olieverf. Ook gebruikt voor hazelnootpasta.
Mythen en sprookjes
De hazelaar leverde de beste wichelroede en tovenaarsstokken. Een goede notenoogst betekende vruchtbaarheid van mens, plant en dier. Al bij de oude Grieken werden noten als geluksbrengers onder het volk gestrooid. In Duitsland was het in veel dorpen de gewoonte om op 1 mei een berkenboompje voor het raam van de geliefde te zetten. Maar een meisje dat gauw bereid was 'in de hazels te gaan' kreeg een hazelaar voor de deur gezet en werd bespot.
Bronnen
Honders, H. De natuuratlas. Becht's uitgevermaatschappij, Amsterdam, 1983.
Zech, J. Bomen en struiken. Thieme Zutphen, 1978.
Zimmer, Ute E. Dieren en plantengids voor onderweg. Tirion Baarn, 1989.
Wikipedia: http://www.stemderbomen.nl
www. natuurkalender.nl/boomhazelaar.
Annie Oude Avenhuis, 18 juni 2014 (foto's gemaakt op het Javaeiland in juni 2014).