Recepten van likeuren zoals gemaakt door Ton en Tineke. Deze
recepten zijn door ons gegoogled en daarna bewerkt, uitgeprobeerd en aangepast.
We kunnen de bron niet meer vinden. Opgeschreven voor de IVN
natuurgidsencursus, mei 2014
Vlielandse Paardenbloemlikeur
Koop een fles hooghoudt dubbele graanjenever in het
dorp. Of een andere drank kan ook, maar wij namen een niet zo dure.
Giet een halve liter jenever in een glazen
literfles.
Pluk 234 paardenbloemen rond de tent op de camping.
Stop de bloemen meteen in de fles anders verleppen ze. Loop dus met de fles
rond de tent. Neem alleen de bloemen
maar wel de hele bloemen.
Voeg toe: 150 gram suiker en een halve citroen in kleine stukjes
Vul de fles aan met de rest van de jenever tot de literfles vol is.
Voeg toe: 150 gram suiker en een halve citroen in kleine stukjes
Vul de fles aan met de rest van de jenever tot de literfles vol is.
Antwoord op nieuwsgierige vragen van medekampeerders
dat je likeur maakt. Beloof hen volgend jaar wat te laten proeven.
Drink de resterende jenever ‘s avonds bij de tent
puur op J
Zet de fles thuis weg, en vergeet. Als je een jaar
later weer naar Vlieland gaat, neem hem dan mee. Houd je aan de belofte om je
buren te laten proeven.
Waarschijnlijk is een paar maanden laten staan ook
goed. Maar hoe langer hoe lekkerder natuurlijk.
Lijsterbeslikeur
Kook 1,5 kilo lijsterbes 5 minuten en giet het dan
af.
Doe bij elkaar:
450 g suiker
1/2 vanille stok
10 kruidnagel
1,5 liter wodka
1 citroen
Een paar maanden laten staan en dan zeven door een theedoek
450 g suiker
1/2 vanille stok
10 kruidnagel
1,5 liter wodka
1 citroen
Een paar maanden laten staan en dan zeven door een theedoek
Boerenwormkruidlikeur
150 gram bloemen van de Boerenwormkruid.
Dit is veel werk. De bloemen zijn klein en het duurt
lang voor je deze hoeveelheid hebt, omdat je ook hier alleen de bloemetjes
gebruikt. Je kunt het beste de stengels met een aantal bloemschermen tegelijk
plukken en dan thuis de bloemetjes er afhalen terwijl jenaar een luisterboek
luistert. Je krijgt hier ook zeer gele vingertoppen van.
1 theelepel gemalen engelwortel
Ongeveer 1/2 tot 3/4 theelepel van elk van de volgende zaadjes: karwijzaad, korianderzaad en venkelzaadje
2 grote takjes munt of 5 kleine.
Ongeveer 1/2 tot 3/4 theelepel van elk van de volgende zaadjes: karwijzaad, korianderzaad en venkelzaadje
2 grote takjes munt of 5 kleine.
900 gram suiker
Halve citroen
2 liter wodka
Halve citroen
2 liter wodka
Paar maanden laten staan en dan zeven.