Jack Groen



PERMACULTUUR

 Permacultuur. Wat is het?

Het woord  komt van perma= permanent of volhardend en cultua = huishouden, maar ook wel permanente agriculture.
Is ontwikkeld in Australie als oplossing voor problemen die er speelden agv monocultuur landbouw. Kuntmest zorgt voor vervuiling, ziektes onder monocultuur gewassen en verdroging door winderosie (verlies van vruchtbare grond).

Uitgangspunten van permacultuur zijn:
• Zorg voor de aarde
• Zorg voor de mens
• Delen van overvloed.

De permacultuur is gericht op het creëren van een ecosysteem om de mens heen. Het is vooral gericht op voedselvoorziening, waterzuivering maar ook bosbrandwering. Dus men probeert in pc mens en natuur zoveel efficiënt mogelijk te laten samenwerken.
Daarbij let je erg op wat de plant nodig heeft om te kunnen voortbestaan.

Ecologische hoofdfactoren zijn zon, zoet water en wind. Op basis hiervan bepaal je dan je ontwerp. Dat is dus afhankelijk van waar je je bevindt op aarde. De ene plek heeft te maken met overmatige zonneschijn, de ander met heel veel wind en of een kouder klimaat. Wat is de beperkende factor?

Kenmerkend voor permacultuur is:
• Werken met verschillende lagen
• Mulchen
• Companion planting
• Drie functie regel

Lagen
Om zoveel mogelijk zonne-energie vast te leggen door planten.
1. Hoge bomen
2. Lage bomen
3. Klimplanten
4. Struiken
5. Kruidlaag
6. Bodemkruipers
7. Knolgewassen

Hoe meer lagen hoe meer diversiteit. Hoe meer lagen hoe meer insekten/dieren worden aangetrokken. In de tropen zijn 7 lagen wel mogelijk, maar hier zijn 5 lagen al aardig.
Ook kun je op deze manier je opbrengst per m2 vergroten.

Ook onder de grond heb je diverse lagen. De ene plant haalt zijn voeding van diep de ander net onder de grond. Zo voorkom je dat ze elkaar beconcurreren om voedingsstoffen.

Mulchen
Permacultuur wordt ook wel een luie manier van tuinieren genoemd. Er komt nl. veel minder schoffelwerk aan te pas. Dat komt door t gebruik van bodembedekkers waardoor onkruid minder kans krijgt maar ook door het zgn. mulchen. Dit is het bedekken van de bodem met plantenresten. Deze houden langer het vocht vast, beschermen de bodem tegen uitdrogen en zorgen ervoor dat de bodem nieuwe humus krijgt als gevolg van de verteerde plantenresten die de bodem ingaan.

Companion planting
Planten kunnen elkaar ook stimuleren. Zo kan de ene plant insecten aantrekken die parasieten van een andere plant opeet. Maar ook onder de grond hebben ze invloed op elkaar. Je hebt bijv. de zg, drie gezusters: Mais, bonen en pompoen. Dat zijn drie planten die elkaar duidelijk positief stimuleren. Afkomstig van de Azteken die al mais verbouwden, er even later bonen naast zetten zodat die de mais als klimstok kunnen gebruiken en tegelijkertijd binden de stikstofbindende bacteriën stikstof in de grond wat vooral door mais wordt opgenomen en de groei bevordert. En pompoen als bodembedekker zodat deze niet zo snel uitdroogt en onkruidbeperkend werkt door de grote bladeren.

Met kennis van de planten kun je bepaalde combinaties van planten maken die elkaar stimuleren. Zo heb je diverse gildes in de pc. De planten/dieren uit een gilde hebben een positieve uitwerking op elkaar.

Drie functie regel
Ieder organisme heeft meerdere functies in het systeem en elk van de functies in het systeem wordt door verschillende organismen ondersteund. Zo heeft een appelboom de functie van het leveren van appels, maar zorgt ook voor schaduw, kan windkering zijn of bijvoorbeeld voor houtproductie zorgen.

Als een functie wegvalt wordt dit opgevangen door andere organismen, dit in tegenstelling tot monocultuur landbouw. Zo wordt de functie van het leveren van fruit vervuld door een appelboom, maar ook door een perenboom en pruimenbomen en bessenstruiken. Mochten de appelbloesems doodvriezen dan heb je nog fruit van de andere bomen. Zo heb je dus een veerkrachtig systeem. Heb je bijv. last van aardappelziekte in monocultuur dan heb je een groot probleem.

Permacultuur gaat verder dan alleen het aanleggen van een tuin. Het gaat erom hoe efficiënt gebruik te maken van mens en materiaal (recycling) en een zelfregulerend systeem te maken, met zo min mogelijk afval.

Zo kan je bij permacultuur ook denken aan het bouwen van duurzame strobalen huizen of met behulp van autobanden. Ook het recyclen van gebruikt water mbv rietbedden (helofytenfilters) en het gebruik van zonnepanelen voor energie zijn zaken die in permacultuur worden toegepast. Verder kun je bij permacultuur nog denken aan samenwerking op sociaal gebied (Transition Towns) en op economisch gebied (ruilsystemen als Lets of Noppes).

Meer info: http://www.permacultuurnederland.org