Aanvulling Thijssepark 12-04-2014



Even een toevoeging op een kleine opmerking van ondergetekende in 't verslag van Hans:
Tijdens de wandeling kwamen we gagel tegen en daar werd bij gezegd dat gagel in bier werd gebruikt. Als professionele biernerd kon ik 't natuurlijk niet laten daar iets over te zeggen. Oa dat men voor de introductie van hop bij de bereiding van bier gebruik maakte van een kruidenmengsel waar gagel een belangrijk bestanddeel van was. De naam (gruit, groyt, koyt,etc...) en samenstelling van 't mengsel kon van plaats tot plaats verschillen, maar vaak bestond 't uit de volgende ingredienten:
  - gagel
 - serpentijn
 - laurier
 - moerasrozemarijn
 - salie
 - duizendblad 
Tegenwoordig weet men dat moerasrozemarijn en duizendblad beter niet gebruikt kunnen worden, want giftig. Ik had gister 't idee dat gagel een licht benevelende invloed zou kunnen hebben, maar kan dat nergens online terugvinden. Vandaar dat ik de drang voelde om met bovenstaande dat wat ik gister vertelde enigszins toe te lichten en te corrigeren.
Groeten, Ton.