Even een toevoeging op een kleine opmerking van ondergetekende in 't verslag
van Hans:
Tijdens de wandeling kwamen we gagel tegen en daar werd
bij gezegd dat gagel in bier werd gebruikt. Als professionele biernerd kon ik
't natuurlijk niet laten daar iets over te zeggen. Oa dat men voor de
introductie van hop bij de bereiding van bier gebruik maakte van een
kruidenmengsel waar gagel een belangrijk bestanddeel van was. De naam (gruit,
groyt, koyt,etc...) en samenstelling van 't mengsel kon van plaats tot plaats
verschillen, maar vaak bestond 't uit de volgende ingredienten:
- gagel
- serpentijn
- laurier
- moerasrozemarijn
- salie
- duizendblad
Tegenwoordig weet men dat moerasrozemarijn en duizendblad
beter niet gebruikt kunnen worden, want giftig. Ik had gister 't idee dat gagel een licht benevelende
invloed zou kunnen hebben, maar kan dat nergens online terugvinden. Vandaar dat
ik de drang voelde om met bovenstaande dat wat ik gister vertelde enigszins toe
te lichten en te corrigeren.
Groeten, Ton.